1.LINTE CU MACAROANE
1 cana linte, 200 g macaroane(sau alte paste fainoase), 2 cepe mari, 100 g suc de rosii, 1 ardei sau 1 lingura gogosar tocat, conservat pentru iarna, 2 ling. ulei 1 lingurita oregano.
Se pune lintea la fiert si separat pastele fainoase se fierb in apa clocotita cca 15 min, apoi se scurg. Ardeiul si ceapa se toaca marunt si se calesc 2-3 min cu ulei si putina apa.
Cand lintea este gata, aceasta se scurge si se pune intr-un castron, dupa care se adauga macaroanele, ceapa si ardeiul, calite, uleiul, sarea, oregano si sucul de rosii. Compozitia aceasta se pune intr-un vas pentru cuptor, si se da la foc potrivit timp de 15 min la cuptor.
2.TOCANITA DE LINTE ROSIE
200 g linte rosie, 2 catei usturoi pisat, 1 ceapa, 2 ling. ulei, 5 rosii, 1 leg. patrunjel verde tocat fin.Lintea se pune la fiert intr-un litru de apa. Dupa aprox.20 min , intr-o alta cratita, se calesc usturoiul, ceapa si rosiile tocate. Dupa aprox. 2-3 min se adauga lintea cu zeama in care a fiert si se mai fierb impreuna la foc mic. aprox.20 min. La final se adauga sarea si uleiul, amestecandu-se, se mai da un clocot, se presara patrunjelul verde tocat si se opreste focul. Se serveste cu salate.
3.FRIPTURA DE LINTE
2 cani linte, 3 cepe mari, 7 catei usturoi, 1 lingurita sare, 1 lingurita mirodenii, 1 legatura verdeata, 1 lingurita boia dulce, 3 ling. ulei, 4 felii paine neagra(sau 1 cana fulgii de ovaz)Se pune lintea la fiert, cand este gata se scurge de zeama si se paseaza fierbinte. In timp ce fierbe lintea, se pregatesc celelalte ingrediente. Ceapa se curata, se spala, se toaca marunt si se caleste cu uleiul 1-2 min. usturoiul se piseaza, painea se pune la inmuiat in apa si se stoarce bine, faramitandu-se bine cu mana. Se toaca marunt verdeata. Intr-un castron se pun toate ingredientele astfel pregatite si se amesteca bine impreuna cu sarea. Se pune compozitia intr-o tava , care se da la cuptor, incalzit deja, lasandu-se, cca 1 ora la foc mic.
4.SOIA BOABE LA CUPTOR
1 cana soia boabe, 1/2 lingurita sare
Soia se pune la inmuiat 12-24 ore. Se scurge de zeama dupa care se fierbe nu mai mult de 30 min. Dupa ce se scurg din nou, se pune intr-o tava pentru cuptor, se presara deasupra sare si se da la cuptor , incalzit in prealabil, lasanduse pana cand boabele se rumenesc frumos, fara a se arde. Fiind foarte nutritive se consuma ca atare.
5.TOCANITA DIN SOIA BOABE
1 cana de soia boabe fiarte, 4 cartofi, 2 cepe mari,,,, 2 ling. ulei, 100 g gogosar sau ardei tocat(poate fi si conservat iarna) sau 1 lingurita boia dulce, 1 foaie dafin, 1/4 lingurita cimbru pisat, 1 leg patrunjel verde, o cana suc de rosii, 1 lingurita sare.
Se spala si se curata legumele, cepele se taie fideluta si se pun la calit impreuna cu uleiul. Dupa 2 min se adauga cartofii taiati cubulete , si boabele de soia fierte in prealabil, se se lasa la calit impreuna 2-3 min. amestecandu-se continuu. Apoi se toarna apa clocotita, cat sa acopere mancarea cu 2-3 cm, si se lasa sa fiarba la foc mai mic timp de 20 min. Se adauga apoi sucul de rosii, cimbrul, foaia de dafin si sarea.Se lasa 1-2 clocote si se presara patrunjelul tocat dupa care se opreste focul.
6.CHIFTELUTE DIN NAUT
1 cana naut, 100 g fulgi de ovaz, 100 g nuci pisate, 3 cepe, 10 catei de usturoi, 1 lingurita cimbru pisat, 2 ling. ulei, 1 legatura mare de verdeata.
Se pune la inmuiat Nautul 12-24 ore. Se scurge de apa in care a stat si se pune la fiert. Dupa ce este gata se scurge de zeama si se paseaza fierbinte.In timp ce fierbe Nautul, se pregatesc celelalte ingrediente. Ceapa se curata si se toaca marunt si se caleste 1-2 min cu putina apa. Usturoiul si nucile se vor pisa. Se amesteca bine toate ingredientele, iar daca amestecul este prea uscat se adauga 50-100 ml apa (sau supa de zarzavat strecurata), amestecandu-se in continuare. Cu o lingura se ia din aceasta compozitie si se aseaza chiftelute in tava mare de la aragaz. se coc la foc potrivit, iar dupa aprox 15 min se intorc si pe cealalta parte. Se servesc calde.
7.DROB DE NAUT
1 cana naut fiert, 2-3 cepe, 2 ardei, 1 telina potrivita, 2 cartofi fierti, 1 cana zeama strecurata, 1 lingurita sare, 1/2 lingurita mirodenii dupa dorinta, 2-3 ling. ulei.
Ardeii, telina si ceapa trebuie curatate si tocate marunt(telina se mai poate da pe razatoarea mare), dupa care se calesc 1-2 min. Dupa care se amesteca cu nautul, acesta fiind bine fiert, trebuie sa ramana boabe intregi, cu cartofi fierti si apoi rasi pe razatoare mare, cu ulei, sarea, mirodenii si la urma de tot se incorporeaza si zeama.(in loc de zeama se poate folosi si bulion de rosii). Intr-o tava, compozitia obtinuta se da la cuptor la foc mic fiind gata in aprox. 45min.Fructe de padure superantioxidante
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.